L’applestrudle, apfelstrudle o strudel de poma és un postre típic tradicional de la cuina austríaca i del sud d’Alemanya que sempre m’ha cridat molt l’atenció, encara que no n’hagi tastat mai cap. És una de les moltes coses que tinc a la llista de pendents, però de moment, per treure’m el cuquet, hem fet un strudel de poma a casa.
La recepta de l’strudel d’avui és de Directo al Paladar i la de la salsa de Mercado Calabajío. Jo m’he decantat per fer la massa amb pasta filo, però als enllaços hi podreu trobar la recepta per elaborar-la vosaltres.
► Temps de preparació: 1 h
❖ Racions: 6
✪ Dificultat: Fàcil
Ingredients per a la massa
✓ 3 fulls rectangulars de pasta filo
✓ una mica de mantega fosa
✓ 1 ou batut
Ingredients pel farcit
✓2 pomes
✓ 4 cullerades soperes de sucre
✓ 1 cullerada sopera de sucre vainillat
✓ 1 culleradeta de canyella
✓ 30 panses
✓ 8 nous
✓ 4 cullerades soperes de pa ratllat
✓ 50g de mantega
✓ un rajolí de rom
Ingredients per a la salsa tèbia de vainilla
✓ 2 rovells d’ou
✓ 300ml de llet
✓ 1 culleradeta de Maizena
✓ 50g de sucre
✓ 2 beines de vainilla
Preparació
- Comenceu a fer el farcit: en una paella, poseu a fondre la mantega i barregeu-la amb el pa ratllat, remenant fins que es formi una espècie de sorra de color daurat. Reserveu.
- Per altra banda, peleu les pomes i talleu-les en trossets. Afegiu-hi els sucres i la canyella.
- Poseu les panses en un got amb un rajolí de rom per tal que es vagin hidratant. Un cop ben remullades, afegiu-les a la mescla de poma. Aboqueu-hi també la meitat de pa ratllat que teniu reservat a la paella.
- Mentre maceren tots els ingredients, engegueu el forn a 180ºC amb calor a dalt i a baix i prepareu els fulls de pasta filo: jo he fos una miqueta de mantega i he utilitzat tres fulls de massa tot pintant la superfície de cadascun d’ells. Col·loqueu la pasta filo sobre un full de silpat a la safata del forn.
- Repartiu el pa ratllat sobrant i les nous trossejades sobre els fulls de pasta filo. Poseu el farcit de poma sobre un terç de la superfície, doblegeu les vores laterals de la massa i enrotlleu amb compte començant pel costat on hi ha el farcit.
- Un cop enrotllat, pinteu amb un ou batut i fornegeu uns 30 minuts fins que es dauri.
- Mentre es cou l’strudel, prepareu la salsa de vainilla: poseu a escalfar la llet amb les beines de vainilla sense que arribi a bullir. Aparteu del foc i espereu que es refredi.
- En un altre bol, remeneu enèrgicament el sucre, els rovells i la Maizena.
- Aboqueu-hi la llet colada sense beines i dueu a foc suau sense deixar de remenar. No deixeu que bulli, retireu del foc quan s’espesseixi una mica.
- Serviu l’strudel calent amb una mica de salsa tèbia de vainilla.