L’applestrudle, apfelstrudle o strudel de poma és un postre típic tradicional de la cuina austríaca i del sud d’Alemanya que sempre m’ha cridat molt l’atenció, encara que no n’hagi tastat mai cap. És una de les moltes coses que tinc a la llista de pendents, però de moment, per treure’m el cuquet, hem fet un strudel de poma a casa.

La recepta de l’strudel d’avui és de Directo al Paladar i la de la salsa de Mercado Calabajío. Jo m’he decantat per fer la massa amb pasta filo, però als enllaços hi podreu trobar la recepta per elaborar-la vosaltres.

Temps de preparació: 1 h

Racions: 6

Dificultat: Fàcil

Ingredients per a la massa

✓ 3 fulls rectangulars de pasta filo

✓ una mica de mantega fosa

✓ 1 ou batut

Ingredients pel farcit

✓2 pomes

✓ 4 cullerades soperes de sucre

✓ 1 cullerada sopera de sucre vainillat

✓ 1 culleradeta de canyella

✓ 30 panses

✓ 8 nous

✓ 4 cullerades soperes de pa ratllat

✓ 50g de mantega

✓ un rajolí de rom

Ingredients per a la salsa tèbia de vainilla

✓ 2 rovells d’ou

✓ 300ml de llet

✓ 1 culleradeta de Maizena

✓ 50g de sucre

✓ 2 beines de vainilla

Preparació

  1. Comenceu a fer el farcit: en una paella, poseu a fondre la mantega i barregeu-la amb el pa ratllat, remenant fins que es formi una espècie de sorra de color daurat. Reserveu.
  2. Per altra banda, peleu les pomes i talleu-les en trossets. Afegiu-hi els sucres i la canyella.
  3. Poseu les panses en un got amb un rajolí de rom per tal que es vagin hidratant. Un cop ben remullades, afegiu-les a la mescla de poma. Aboqueu-hi també la meitat de pa ratllat que teniu reservat a la paella.
  4. Mentre maceren tots els ingredients, engegueu el forn a 180ºC amb calor a dalt i a baix i prepareu els fulls de pasta filo: jo he fos una miqueta de mantega i he utilitzat tres fulls de massa tot pintant la superfície de cadascun d’ells. Col·loqueu la pasta filo sobre un full de silpat a la safata del forn.
  5. Repartiu el pa ratllat sobrant i les nous trossejades sobre els fulls de pasta filo. Poseu el farcit de poma sobre un terç de la superfície, doblegeu les vores laterals de la massa i enrotlleu amb compte començant pel costat on hi ha el farcit.
  6. Un cop enrotllat, pinteu amb un ou batut i fornegeu uns 30 minuts fins que es dauri.
  7. Mentre es cou l’strudel, prepareu la salsa de vainilla: poseu a escalfar la llet amb les beines de vainilla sense que arribi a bullir. Aparteu del foc i espereu que es refredi.
  8. En un altre bol, remeneu enèrgicament el sucre, els rovells i la Maizena.
  9. Aboqueu-hi la llet colada sense beines i dueu a foc suau sense deixar de remenar. No deixeu que bulli, retireu del foc quan s’espesseixi una mica.
  10. Serviu l’strudel calent amb una mica de salsa tèbia de vainilla.