Pastís molt utilitzat com a mona de Pasqua, però que ve de gust tot l'any. Aquest postre deu el seu nom a l'actriu francesa Sara Bernhardt, considerada l'artista més important del segle XIX. En una de les estances de l'actriu a Barcelona, els pastissers de la ciutat van voler retre-li un homenatge creant un pastís especialment per a ella.

Temps de preparació: 1 h i 45 min

Racions: 8

Dificultat: Mitja

Ingredients pel pa de pessic

✓ 6 ous (300g sense closca)

✓ 120g de sucre

✓ 130g de farina

Ingredients per a la crema de mantega

✓ 125g d’ous

✓ 125g de sucre

✓ unes gotes d’essència de vainilla

✓ 250g de mantega de bona qualitat (El Cadí)

Ingredients per a decorar

✓ 250g d’ametlles filetejades crues

✓ 100g de sucre

✓ 100g d’aigua

✓ sucre llustre per empólvorar (opcional)

Preparació

  1. En primer lloc, necessitareu un pa de pessic com aquest.
  2. Traieu la mantega de la nevera per a que a l’hora d’utilitzar-la estigui a temperatura ambient.
  3. Obriu el pa de pessic pel mig amb l’ajuda d’una lira o d’un ganivet de serra.
  4. Prepareu la gemma clara: poseu en un cassó els ous, el sucre i unes gotes d’essència de vainilla i poseu al foc remenant sense parar fins que bulli. Retireu del foc i deixeu refredar. Us quedarà com una crema espessa.
  5. Un cop freda la gemma clara, passeu a preparar el farcit de la Sara: col·loqueu la gemma clara en un bol i aneu afegint a poc a poc la mantega a temperatura ambient mentre bateu amb la batedora.
  6. Amb la crema resultant, farciu el pa de pessic i cobriu-ne també tota la superfície allisant-la bé.
  7. Per a fer la decoració, o bé podeu torrar les ametlles al forn i col·locar-les sobre el pastís, o bé podeu caramelitzar les ametlles, per a donar-li un toc més dolçc i cruixent a la Sara.
  8. Per a caramelitzar les ametlles feu un xarop: poseu en un cassó el sucre i l’aigua, remeneu una mica i poseu-ho al foc fins que bulli (mentre és al foc no barregeu, ja que si ho feu el sucre cristal·litzarà). Retireu del foc, aboqueu les ametlles i procureu que totes es mullin de xarop. Deixeu reposar uns 30 minuts.
  9. Un cop passat aquest temps, escorreu bé les ametlles, col·loqueu-les ben escampades sobre un paper siliconat a la llauna del forn i coeueu-les al forn a 180ºC amb calor a dalt i baix. Aneu obrint el forn i remeneu-les sovint  fins que es daurin.
  10. Decoreu la Sara amb les ametlles caramelitzades i els que vulgueu espolvoregeu una mica de sucre llustre tamisat.