Què bona és la pasta farcida feta a casa! Massa poques vegades en faig, però val la pena.
Les proporcions de la pasta i el farcit són per a unes 8 persones, però la salsa per 4. És així perquè acostumo a congelar la meitat de raviolis i l'altre meitat la cuino el mateix dia que els faig amb la salsa.
La salsa és copiada de l'instagram de Sergi & Luigi, compte ple de receptes molt interessants i pendents de provar.
► Temps de preparació: 2 h
❖ Racions: 8
✪ Dificultat: Mitja
Ingredients per a la pasta
✓ 440g de farina
✓ 15ml d'aigua (1 cullerada)
✓ 4 ous grans (205 ml)
✓ 1/2 culleradeta de sal (2ml)
Ingredients pel farcit
✓ 400g de carbassa
✓ 1 ceba
✓ 1/2 culleradeta de sucre morè
✓ 1 tros de gorgonzola
✓ sal i pebre
Ingredients per a la salsa
✓ 1 dent d'all
✓ 1/2 ceba
✓ 1/2 porro
✓ 50g de sobrassada
✓ 200ml de nata per cuinar
✓ sal i pebre
✓ daus de botifarra negra
✓ cibulet
Preparació
- Per fer la pasta, poseu els ous, l'aigua, la farina i la sal al bol i utilitzeu el batedor pla a velocitat 2 durant 30 segons.
- Canvieu el batedor pla pel ganxo i amasseu a velocitat 2 durant 2 minuts.
- Traieu la massa del bol, amasseu a mà 1 minut i deixeu reposar 20 minuts dins el bol tapat amb un drap.
- Mentrestant, prepareu el farcit. Per un costat, bulliu la carbassa i la deixeu escorrent. Per altra banda, talleu la ceba ben petita i feu-la en una paella fins que sigui ben toveta, tireu-hi el sucre i acabeu-la de caramel·litzar uns minuts més. En un bol barregeu la carbassa, la ceba i engrunes de formatge gorgonzola.
- Passeu a fer la salsa: sofregiu la ceba, el porro i l'all. Quan agafi color, afegiu la sobrassada. Als pocs minuts, incorporeu la nata i salpebreu. Coeu 5 minuts més al foc i tritureu fins que quedi una salsa ben fina.
- Dividiu la massa en 4 trossos, aplaneu cada tros i passeu-los per l'accessori d'estirar pasta de la següent manera: amb la posició 1, poseu velocitat 2 i introduïu un tros aplanat de massa, doblegueu la massa per la meitat i torneu a fer-la lliscar pel corró. Repetiu el procés de doblegat fins que la massa esigui suau. Empolvoreu lleugerament la pasta per a que no s'enganxi. Poseu el botó d'ajust a la posició 2 i passeu de nou la pasta per la màquina i així successivament fins arribar a la posició número 5.
- Col·loqueu les làmines sobre el marbre enfarinat, poseu porcions del farcit de carbassa amb l'ajuda d'una cullereta, tapeu amb una altra làmina de pasta, selleu bé amb els dits i talleu amb un talla pastes (jo, amb un de fer galetes).
- La pasta que no utilitzeu just al moment deixeu-la assecar 1 hora i congeleu.
- Bulliu la pasta en abundant aigua amb sal durant 6 minuts si és fresca o 7 si l'heu deixat assecar i l'heu congelat.
- Passat el temps de cocció, escorreu la pasta amb compte i serviu amb la salsa, botifarra negra trossejada passada 1 minut per la paella i cibulet.