Tornem a amassar! I és que avui toca pa i no qualsevol, aquesta recepta d'avui és pa de massa vella a la cassola del llibre Pan Casero d'Iban Yarza.
La veritat és que el resultat és boníssim i només cal preparar el preferment el dia abans, sense haver d'estar pendent d'alimentar una massa mare cada dia, cosa que he intentat vegades però no aconsegueixo bon resultat mai.
Necessitareu una cassola amb tapa apta per al forn.
► Temps de preparació: 30 min + 1 nit i 4h repòs
❖ Racions: 8
✪ Dificultat: Fàcil
Ingredients per a la massa vella
✓ 65g de farina (jo poso 30g de farina de força i 35g de sègol)
✓ 35g d'aigua tèbia
✓ 2g de llevat sec de forner
Ingredients pel pa
✓ 100g de massa vella
✓ 500g de farina de força
✓ 325-340g d'aigua (jo sempre hi poso uns 328g)
✓ 10g de sal
✓ 0'2g de llevat sec de forner o 0'5g de llevat fresc
Preparació
- Prepareu la massa vella el dia anterior, jo la faig al vespre i l'utilitzo el matí següent.
- Dissoleu el llevat amb l'aigua tèbia, afegiu la farina i barregeu. Reserveu dins d'una fiambrera tapada a la nevera.
- El dia següent, barregeu tots els ingredients per a fer el pa excepte la sal (jo barrejo a mà fins que queda homogeni, no més). Queda una massa enganxosa que heu de deixar reposar 30 min dins d'un bol.
- Passat aquest temps, aboqueu la massa sobre el marbre oliós, afegiu la sal i amasseu fins que us quedi una massa ben flonja.
- Unteu el bol amb oli i deixeu reposar tapat amb un drap 3 hores.
- Passades 3 hores, torneu la massa al taulell, formeu una bola i deixeu un altra cop al bol, amb el plec cap a sota.
- Deixeu reposar 1 hora més, però engegueu ja el forn a 245ºC amb calor dalt i baix i la cassola apta per a forn dins per a que estigui ben calenta la cassola al posar-hi el pa.
- Passada l'hora, traieu amb compte la tapa de la cassola, poseu ràpid el pa amb el plec cap amunt, tapeu la cassola i deixeu coure al forn 15 minuts.
- Al cap de 15 minuts, destapeu la cassola i baixeu la temperatura a 200ºC. Deixeu coure destapat una 50 minuts.
- Deixeu refredar el pa sobre una reixeta i ja el tindreu llest.