El nom de la recepta podria ser mona tradicional a seques, ja que és una mona de massa de brioix que totohom en pot menjar, però els ingredients són un pèl extranys pels que no estant acostumats al món del sense gluten; de fet jo en desconeixia la majoria de coses i en vaig aprenent moltes sobre la marxa, llegint i a base d'ensaig i error.

La recepta és de Glutendence, blog molt interessant i que fa molt entenedor com funcionen les farines, midons, llevats i substituts del gluten. De fet, crec que ha passat a ser una de les meves webs de referència, ja que no treballa amb mescles de farines comercials, sinó que les fa ella i així sap totalment que contenen.

Temps de preparació: 1 h + 12 h repòs

Racions: 6

Dificultat: Mitja

Ingredients pel preferment

✓ 40g de farina d'arròs

✓ 5g de llevat fresc

✓ 70g d'aigua tèbia

Ingredients per a la massa

✓ 100g de midó de blat de moro

✓ 50g de fècula de patata

✓ 20g de llet en pols

✓ 5g de goma xantana

✓ 2,5g de psyllium husk

✓ 1,5 ous

✓ 40g d'oli

✓ 70g de sucre + 5g sucre vainillat

✓ ratlladura de mitja taronja

✓ 5g de llevat fresc

✓ 1 pessic de sal

Ingredients per decorar

✓ 1 ou dur

✓ 1/2 ou batut

✓ plomes

Preparació

  1. Comenceu pel preferment: dissoleu el llevat en aigua tèbia i deixeu reposar uns minuts fins que s'activi. Afegiu la farina d'arròs i remeneu amb uancullera fins a integrar-la. Tapeu amb paper film i deixeu reposar unes 4-5 hores (veureu que l'aspecte ha canviat passat aquest temps).
  2. Passat aquest repòs del preferment, passeu a preparar la massa: en un bol poseu el midó de blat de moro, la fècula de patata, la llet en pols, la goma xantana i el psyllium husk. Barregeu amb unes varilles i reserveu.
  3. En un altre bol poseu un ou i mig batut (l'altre mig el guardeu per pintar la massa després) i l'oli. Remeneu amb les varilles.
  4. Afegiu a la mescla de líquids el sucre, la ratlladura de taronja, el llevat fresc esmicolat, el preferment i la sal. Torneu a barrejar amb les varilles.
  5. Aneu afegint la mescla de sòlids reservada poc a poc fins que s'integri i acabeu la mescla. Quan la massa sigui homogènia comenceu a amassar durant 10 minuts. Aquí teniu dues opcions, seguir treballant a mà o amassar a màquina amb el ganxo si en teniu. Jo he optat per la segona.La massa és enganxosa, sobretot es nota si es treballa a mà, però no afegiu més farina.
  6. Passats els 10 minuts d'amassat, unteu-vos les mans amb oli, formeu una bola amb la massa, col·loqueu-la en un recipient, cobriu amb paper film i deixeu reposar. Si voleu coure-la el mateix dia, deixeu-la 1 hora a temperatura ambient. Si la voleu acabar l'endemà, deseu a la nevera i l'endemà traieu-la i deixeu-la reposar 1 hora a temperatura ambient abans de treballar-la
  7. Passeu a formar la mona: unteu la superfície de treball i les mans amb oli, aplaneu una mica la massa i aneu doblegant les puntes cap al centre com si volguessiu anar tapant tottes les vores. Doneu-li la volta, col·locant aquestes "costures" cap avall. Us quedarà una bola amb la superfície tensa.
  8. Passeu la massa sobre paper de forn i, amb els dits oliosos, feu un forat al centre i poseu-hi l'ou dur. Si preferiu posar un ous de xocolata, poseu alguna anella petita d'emplatar (ben untada d'oli o forrada amb paper de forn) per a que no es tanqui el forat al fornejar.
  9. Deixeu reposar la mona fins que dobli el seu volum, unes 2 hores m'ha tardat a mi.
  10. Passat aquest temps, engegueu el forn a 180ºC amb calor dalt i baix.
  11. Mentre s'escalfa, pinteu la mona amb el mig ou que vau reservar al fer la massa.
  12. Coeu al fon a 10 minuts, llavors baixeu la temperatura a 160ºC i deixeu 15 minuts més. Si us agafés molt de color daurat i no voleu que se us torri més durant el fornejat, tapeu amb paper d'alumini.
  13. Traieu del forn, deixeu refredar i decoreu amb plomes o el que més goig us faci.
  14. No tardeu més de 2 dies en consumir-la, que s'assecarà (a casa l'hem tastat el mateix dia i la resta l'hem congelada a trossets).