Avui us porto un clàssic. Molts cops després de dinar ja no menjaríem res més, però al ser un postre que es menja d'una mossegada, segur que hi caiem i no en mengem només una.

Així que si voleu fer alguna cosa dolça que desaparegui ràpid de la taula, les lioneses són la vostra elecció.

La recepta de la massa choux és de la meva germana i des de que me la va passar, no n'he provat altra.

Temps de preparació: 2 hores

Racions: 8

Dificultat: Mitja

Ingredients per a la massa

✓ 250ml d’aigua

✓ 75g de mantega

✓ 150g de farina

✓ 4 ous

✓ 1 pessic de sucre

✓ 1 pessic de sal

Ingredients per a la nata i trufa

✓ 500g de nata per muntar ben freda

✓ 75g de sucre llustre

✓ 12g de cacau sense sucre

Ingredients per a la crema

✓ 3 ous

✓ 500ml de llet

✓ 165g de sucre

✓ 30g de Maizena

✓ una branca de canyella

✓ pell d’una llimona

Preparació

  1. Per començar, feu la nata, la trufa i la crema i deixeu-les refredar a la nevera.
  2. Passeu a fer la nata i la trufa: munteu la nata amb el sucre, quan ho tingueu ben muntat, dividiu-ho en dues parts iguals. A una d’aquestes parts, afegiu-hi el cacau tamisat i integreu-lo amb moviments envolvents. Reserveu les dues preparacions a la nevera i poseu-les en màniga pastissera.
  3. Per a la crema, bulliu la llet (reserveu mig got) amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Al mig got de llet reservat, afegiu-hi els rovells i el midó, i passeu-ho pel túrmix. Aboqueu aquest preparat al cassó quan la llet ja bulli, remeneu sense parar i retireu del foc passats 2 minuts. Tapeu amb paper film per a que no faci crosta i reserveu.
  4. Engegueu el forn a 200ºC amb aire.
  5. Comenceu amb la massa de les lioneses: poseu a bullir l’aigua, la mantega, el sucre i la sal.
  6. Un cop desfeta la mantega, retireu del foc i aboqueu tota la farina de cop. Remeneu fins que es faci una bola.
  7. Llenceu-hi els ous d’un en un, no llenceu el següent fins que el primer no estigui ben absorbit.
  8. Poseu tota la massa en una màniga pastissera, prepareu una llauna de forn coberta amb paper vegetal o un full de silpat i aneu formant els bunyols.
  9. Introduïu al forn durant uns 20 minuts. Traieu-los quan estiguin daurats.
  10. Deixeu-los refredar sobre una reixa, de manera que puguin respirar per sota i no s’estovin.
  11. Talleu-los per la meitat horitzontalment i farciu-los de nata, trufa o crema amb l’ajuda d’una màniga pastissera amb broquet llis o arrissat, el que més ua agradi.
  12. Espolvoregeu amb una mica de sucre llustre.