Avui us porto uns gnocchi de carbassa sense gluten amb salsa de xampinyons.

De fet, les receptes de gnocchi sempre se m'han resisitit, em quedaven masses més aviat pastoses i difícils de treballar, potser perquè l'ou era massa gran o perquè la patata o carbassa contenien massa aigua, encara no ho sé. El que sí que sé és que amb aquests gnocchi de La Webcinera les proporcions m'han sortit de meravella. Així doncs, aquí va la recepta.

Dues coses importants pels gnocchi és, primera, que la carbassa cal coure-la al forn o al vapor (bullida absorbeix molta aigua) i, segona només pels que no esteu familiaritzats amb el món de farines sense gluten, feu servir farina de blat de moro (ull! perquè no és el mateix que el midó de blat de moro o la coneguda Maizena).

Temps de preparació: 1 h + 15 min repòs

Racions: 5

Dificultat: Mitja

Ingredients pels gnocchi

✓ 260g de carbassa cuita

✓ 190g de farina de blat de moro

✓ 70g de formatge

✓ 1 ou

✓ 1 pessic de sal

✓ 1 raig d'oli d'oliva

Ingredients per a la salsa

✓ 200g de xampinyons

✓ 2 alls tendres

✓ 1 raig de vi blanc

✓ sal i pebre

✓ parmesà per servir

Preparació

  1. Coeu la carbassa a trossos al forn a 180ºC fins que sigui toveta, dependrà de la carbassa i de la mida dels trossos, jo l'he cuit uns 40 minuts.
  2. Un cop cuita, aixafeu-la bé amb una forquilla evitant que quedin trossets.
  3. Per una altra banda, ratlleu el formatge (jo no sóc gens de formatge ratllat, com diu l'autora de la recepta "el ratllat és de tot, menys formatge")
  4. Afegiu el formatge ratllat, la farina, l'ou, la sal i un raig d'oli a la carbassa, barregeu fins que quedi una massa homogènia. I deixeu reposar 15 minuts.
  5. Dividiu la massa en 4 amb l'ajuda d'una rasqueta o un ganivet. Formeu xurros sobre el taulell enfarinat (amb farina d'arròs, per exemple).
  6. Talleu porcions de 2 cm i aneu donant forma a cada porció amb l'ajuda d'una forquilla, amb paciència (el primers a mi em van quedar un nyap, però vaig anar millorant).
  7. Un cop fets, n'hi haurà per unes 5 racions. Ara és el moment de congelar-ne una part si no els hem de gastar tot. Per congelar, primer en una safata ben repartits i tapats amb film i, després ja els podeu passar a una bossa.
  8. Anem a pels que ens menjarem, poseu una olla amb aigua al foc, quan comenci a bullir afegiu una mica de sal i aneu coent els gnocchi en petites quantitats.
  9. Quan els gnocchi surin, deixeu-los 2 minuts i retireu amb l'espumadera. Repetiu aquest pas fins que els tingueu tots cuits.
  10. Per a fer la salsa, daureu en una paella amb una mica d'oli els alls tendres i els xampinyons. Afegiu el vi blanc i pugeu el foc per evaporar. Tritureu-ho tot (excepte si voleu emplatar cuqui, que heu de reservar algun trosset de xampinyó làminat) i afegiu un cullerot de l'aigua de cocció dels gnocchi.
  11. Serviu els gnocchi amb la salsa per sobre, els xampinyos laminats reservat i el parmesà acabat de ratllar.