Torno a recórrer a Glutendence per portar-vos una massa d'empanada autèntica, que ningú creuria que és sense gluten, ja que té el gust de sempre. L'únic que jo he canviat el fajol per mill per tema d'al·lèrgies, però seguint aquesta recepta, queda una empanada espectacular. Som-hi doncs!

Jo n'he fet dues de mitjanetes, una d'espinacs i l'altra de tonyina.

Temps de preparació: 1 h i 15 min

Racions: 6

Dificultat: Fàcil

Ingredients per la massa

✓ 150g de farina d'arròs

✓ 150g de farina de mill

✓ 100g de midó de tapioca

✓ 5g de sucre

✓ 5g de sal

✓ 100g d'oli d'oliva

✓ 145g de llet

✓ 1 ou M (50g)

✓ 7g de goma xantana

✓ ou per pintar

Ingredients pel farcit de tonyina

✓ 1 ou dur

✓ 2 llaunetes de tonyina

✓ 1/2 ceba petita

✓ pebrot vermell

✓ 2 cullerades de salsa de tomàquet

Ingredients pel farcit d'espinacs

✓ 1 all

✓ un bon grapat d'espinacs frescos

✓ panses

✓ pinyons

Preparació

  1. Primer, feu els farcits i deixeu refredar mentre prepareu la massa.
  2. Pel de tonyina, coeu en una paella amb una mica d'oli la ceba i el pebrot tallats a dauets fins que siguin ben tovets. Afegiu la salsa de tomàquet, molt millor si és casolana, i la tonyina i l'ou dur trossejats.
  3. Pel d'espinacs, torreu una mica els pinyons en una paella i reservei. Trinxeu un all i dueu-lo al foc a una paella amb una mica d'oli. Tot seguit, vigilant que no es cremi l'all, afegiu els espinacs i ofegueu-los. Afegiu les panses i els pinyons.
  4. I ara passeu a fer la massa de les empanades. Aboqueu en un bol les farines, el midó, la sal, el sucre i la goma xantana. Barregeu.
  5. Afegiu l'oli, la llet i l'ou i remeneu fins que es travi la cullera. Llavors amasseu a mà formant una bola fins que la massa sigui del tot homogènia.
  6. Dividiu-la en 4 porcions i comenceu a estirar-ne una sobre un paper de forn amb l'ajuda d'un corró. Deixeu ben fina, de menys de mig centímetre de gruix.
  7. Farciu-la deixant com a mínim 1,5cm de vora.
  8. Estireu una altra porció sobre paper de forn (aquest us ajudarà a cobrir la base farcida sense que es trenqui) procurant donar-li la mateixa forma que la base.
  9. Talleu la massa sobrant amb un ganivet o talla-pizza i reserveu.
  10. Doblegueu les vores cap a dins amb els dits i pressioneu per anar sellant.
  11. Feu un forat al centre de l'empanada per a que escapi en vapor i no s'infli al forn.
  12. Recupereu les vores sobrants i decoreu fent les formes que us agradin.
  13. Repetiu el procés amb l'altre empanada i l'altre farcit.
  14. Engegueu el forn a 190ºC amb calor a dalt i a baix.
  15. Pinteu la superfície amb ou batut i cap al forn, al terç inferior, uns 45 minuts.
  16. Aneu vigilant-la i si se us torrés en excés, cobriu-la amb paper d'alumini.
  17. Un cop treta del forn, ja en podeu menjar, tot i que millora molt en fred, passades unes hores o, encara millor, el dia següent.