En anglès l’anomenen Finish Pulla i es tracta d’un pa ric en ou i mantega. Acostuma a dur llavors de cardamom, però jo per ser el primer cop l’he feta sense.

Recepta  extreta del llibre Baking with Julia, de Dorie Greenspan.

Temps de preparació: 1 h + 2 h repòs

Racions: 6

Dificultat: Mitja

Ingredients

✓ 1 tassa de llet

✓ 1 culleradeta de llevat sec de forner

✓ 1/2 tassa d’aigua

✓ 1/2 tassa de sucre

✓ 1 culleradeta de sal

✓ 2 ous grans

✓ 4 i 1/2 o 5 tasses de farina de força

✓ 113g de mantega

✓ 1 ou batut

✓ 1 cullerada de llet

✓ sucre gebrat

Preparació

  1. Escalfeu la llet fins que comenci a bullir, retireu immediatament i deixeu refredar.
  2. Escalfeu l’aigua i barregeu-la amb el llevat. Deixeu reposar 5 minuts.
  3. Passat aquest temps, afegiu la llet, el sucre, la sal i els ous lleugerament batuts. Remeneu bé amb una cullera de fusta.
  4. Afegiu dues tasses de farina i barregeu fins a aconseguir una massa llisa i homogènia.
  5. Agregueu la mantega fosa i la resta de farina que agafi.
  6. Tapeu el bol amb paper film i deixeu reposar 15 minuts.
  7. Enfarineu una superfície de treball, aboqueu-hi la massa i pasteu-la durant uns 10 minuts.
  8. Primera pujada: formeu una bola amb la massa, poseu-la en un motlle lleugerament greixat i tapeu amb paper film. Deixeu pujar la massa entre 45 minuts i 1 hora.
  9. Ara cal que doneu forma a la massa: poseu la massa sobre una superfície untada amb oli i pasteu breument, només per desinflar i treure l’aire. Dividiu la massa en tres porcions iguals i doneu-li forma de corda d’uns 36cm de llarg. Treneu les tres cordes, i, si voleu, ajunteu les puntes, formant així una corona.
  10. Segona pujada: cobriu la trena amb un drap de cuina durant 45 minuts.
  11. Preescalfeu el forn a 190ºC amb calor dalt i baix.
  12. Pinteu la trena amb l’ou batut i la llet.
  13. Per fer el sucre gebrat us cal molt poca aigua, barregeu aquesta amb el sucre i escampeu-ho per sobre la trena.
  14. Introduïu la massa al forn i coeu-la fins que es dauri, amb cura de que no es cremi el cul. Són uns 20-25 minuts de cocció.
  15. Un cop cuit, deixeu refredar a temperatura ambient.