En anglès l’anomenen Finish Pulla i es tracta d’un pa ric en ou i mantega. Acostuma a dur llavors de cardamom, però jo per ser el primer cop l’he feta sense.
Recepta extreta del llibre Baking with Julia, de Dorie Greenspan.
► Temps de preparació: 1 h + 2 h repòs
❖ Racions: 6
✪ Dificultat: Mitja
Ingredients
✓ 1 tassa de llet
✓ 1 culleradeta de llevat sec de forner
✓ 1/2 tassa d’aigua
✓ 1/2 tassa de sucre
✓ 1 culleradeta de sal
✓ 2 ous grans
✓ 4 i 1/2 o 5 tasses de farina de força
✓ 113g de mantega
✓ 1 ou batut
✓ 1 cullerada de llet
✓ sucre gebrat
Preparació
- Escalfeu la llet fins que comenci a bullir, retireu immediatament i deixeu refredar.
- Escalfeu l’aigua i barregeu-la amb el llevat. Deixeu reposar 5 minuts.
- Passat aquest temps, afegiu la llet, el sucre, la sal i els ous lleugerament batuts. Remeneu bé amb una cullera de fusta.
- Afegiu dues tasses de farina i barregeu fins a aconseguir una massa llisa i homogènia.
- Agregueu la mantega fosa i la resta de farina que agafi.
- Tapeu el bol amb paper film i deixeu reposar 15 minuts.
- Enfarineu una superfície de treball, aboqueu-hi la massa i pasteu-la durant uns 10 minuts.
- Primera pujada: formeu una bola amb la massa, poseu-la en un motlle lleugerament greixat i tapeu amb paper film. Deixeu pujar la massa entre 45 minuts i 1 hora.
- Ara cal que doneu forma a la massa: poseu la massa sobre una superfície untada amb oli i pasteu breument, només per desinflar i treure l’aire. Dividiu la massa en tres porcions iguals i doneu-li forma de corda d’uns 36cm de llarg. Treneu les tres cordes, i, si voleu, ajunteu les puntes, formant així una corona.
- Segona pujada: cobriu la trena amb un drap de cuina durant 45 minuts.
- Preescalfeu el forn a 190ºC amb calor dalt i baix.
- Pinteu la trena amb l’ou batut i la llet.
- Per fer el sucre gebrat us cal molt poca aigua, barregeu aquesta amb el sucre i escampeu-ho per sobre la trena.
- Introduïu la massa al forn i coeu-la fins que es dauri, amb cura de que no es cremi el cul. Són uns 20-25 minuts de cocció.
- Un cop cuit, deixeu refredar a temperatura ambient.